Kendini Bulma ve Öze Dönme Yolculuğu
"Dışa bakan rüya görür, içe bakan uyanır.'' Carl Jung
Bir şeyi "bulmak”, bir noktada kayıp ya da eksik olduğunu ima eder.
Ama tam buradasın!
Sen bir şey kaçırmadın ve kesinlikle kaybolmadın. Bu süreci, kendinizi bulmak yerine kendinize "geri dönmek” olarak tanımlamak daha doğru olur..
Çocukken, genellikle dış etkilerden daha az etkilenen ve kendinden emin bir benlik duygusu geliştiririz. Kaygısız ve kendimize güveniyoruzdur. Çocukken kendimiz olmakta çok iyiyiz çünkü "farklılıklarımızı gizlemeyi öğrenmedik.” Vücudumuzu istediğimiz gibi hareket ettiriyoruz çünkü "garip” kelimesini keşfetmedik.
Aklımızda ne varsa söylüyoruz çünkü dilimizi tutmayı öğrenmedik. Gerçek benliğimiz olarak yaşıyoruz..
Zamanla, kendilik bilincinde daha bilinçli hale geliriz.
Zevklerimiz diğer insanlara uygun olanla değişmeye başlar ve eylemlerimizi başkalarının bizden beklediğini düşündüğümüz şekilde değiştiririz.
Başkalarının onayı ve görüşleri, kendi iç pusulamızdan daha ağır basmaya başlar. Bu olduğunda, değerimizi ve amacımızı sorgulamaya başlarız.
Kendi içimizde bir cevap bulmakta zorluk çektiğimizde, kendimizin dışına bakıyoruz.
Ancak bu eylemler bize hizmet etmiyor. Gerçekten ihtiyacımız olan şey, geri dönmek veya kendimize gelmek.
Gerçek benliğinize nasıl dönersiniz?
Gerçek benliğimize geri dönmek için bizi bütün yapan dört bileşeni kabul etmeliyiz:
Algı: Bu, diğer insanların bizim hakkımızda düşündükleri şeylerin yer aldığı kategoridir. Bizi düşünen çok fazla insan olduğundan, fikirlerinin nereden kaynaklandığını anlamak da önemlidir. Başkalarının sizin hakkınızda ne düşündüğü ile ilgilenmek için yeterince zaman harcadığınızda kendiniz olmak zordur, çünkü her insanın farklı bir fikri olacaktır.
Persona: Algılamadan kurtulmanıza yardımcı olacak yollardan biri "persona” nızdan geçer. Bu şekilde herkesin sizi veya "yansıtmak istediğiniz imajınızı” düşünmesini istersiniz. Bu, zamana ve yere bağlı olarak uyarlanabilen parçanızdır.
Ego: Ego kendimiz hakkında düşündüklerimizin etrafında döner ve tüm hayatımız boyunca egomuzla iyi bir ilişki geliştirmeye çalışırız. Ego, iki kutuplu karşıt arasında yer alan bir parçamızdır: biri kendini tebrik eden, diğeri kendini kötüleyen taraf. Her iki taraf da gerçek benliğimizle uyum içinde değil. Egomuzun, bizim lehimize çalıştığı, sağlıklı denge noktasını bulduğumuzda kendimize dönebiliriz.
Benlik: Öz daima mevcuttur, kesin ve asla değişmez. Bu, 5 yaşındayken sahip olduğunuz aynı benliktir ve hayatınızın geri kalanında yaşadığınız aynı benliktir.Herkes özünde güven, merhamet ve kabul gibi çok önemli liderlik özelliklerini içeren bir benliğe sahiptir.
Belki de cevapları dışarda ararken, kaçırdığımız ve bize cevapları verecek olan, evrenin sırlarını içinde barındıran kendi özümüzde cevapları aramak gerekir. Kendi yaşam çiçeğine dön.